54.

A friend asked me about places to go in Istanbul or Turkey. I am no expert but this is my take when I did my solo trip back in 2009:

  1. Topkapi Palace – don’t question, just go.
  2. Hagia Sophia Museum – again, no question will be taken.
  3. Ëyup – the tomb of Ayyub Al-Ansari r.a., one of the sahabahs. About 20 minutes journey by bus from Istanbul.
  4. Grand Bazaar (Büyük Çarşı) – hoi tolong la pergi
  5. Bosphorus Strait
  6. Galata Tower
  7. Sulemaniye Mosque
  8. Blue Mosque – really loved this mosque. I did some terawihs here back in 2009.
  9. Sultanahmet Square

Kalau ke Turki, acara-acara yang perlu dilakukan adalah:

IMG_6413

Did you know that Cappadocia is one of the best places in the world for hot air balloon ride?

  1. Hot air balloon ride in Cappadocia. Ala, macam dalam cerita Fazura tu. Tapi cerita tu macam ngelat sikit. Sebab kalau kau nak naik belon panas tu, sebenarnya kena standby dari pukul 5 pagi sepi’i. Kecuali kalau pergi masa musim panas la kot. Sebab motif utama kita naik benda tu adalah untuk menyaksikan pemandangan waktu matahari terbit yang Subhanallah memang cantik gile. Bukannya masa sampai situ naik bas tah dari mana alih-alih eh eh surprise! meh naik belon, meh. d'oh Pengakuan: aku tengok filem tu sebab Fazura aje. Shaheizy Sam?? Naaahhhh. Satu-satunya filem dia yang aku rasa menjadi adalah Songlap.
  2. Tidur dalam gua di Cappadocia.
  3. Pamukkale. Jangan banyak tanya, pergi je.
  4. Paragliding in Fethiye. Ni aku tak buat, tapi ramai travellers yg aku jumpa masa tu pergi, so I guess it’s worth to take the trip.
  5. Makam ahli sufi Jalaluddin Rumi di Konya (kalau minat puisi-puisi Rumi)
Advertisements