90.

Tidak syak lagi tahun 2016 menyaksikan aku menjadi seorang yang sangat berusaha untuk sihat – ideal weight and BMI, managed to get rid of 2.7% of total body fat (walaupun lepas puasa macam dah naik balik demmit), practicing yoga, consuming organic stuff and probiotics, slowly ditching abrasive chemical stuff like commercial shampoo (another post), berbekam, aktif hiking, swimming1, backpacking, camping, meeting and making new friends.

Dan kesan daripada this new set of friends, I’ve started making my own shampoo, facial wash and body wash. Dah 4 bulan aku berhenti guna commercial shampoo – I started with all natural shampoo bar and now I’m making my own shampoo. Soon I will be making facial serum and toothpaste pulak! I am so thankful kerana dipertemukan dengan orang-orang yang ubah aku dan gaya hidup aku ke arah yang lebih baik. Alhamdulillah. 🙂 I feel content and leading a nearly stress-free life (ada stress sikit-sikit but I can manage it – thanks to yoga and my homemade probiotics).

Speaking of being happy, semalam aku terbaca 2 artikel yang mengejutkan (pada aku la, sebab aku baru tau):

  1. Our mental state is hugely influenced by gut microbes. No kidding. Termasuk sakit mental, autism and etc.. Semua tu berkait rapat dengan bakteria di dalam perut kita yg hari demi hari semakin rosak disebabkan gaya hidup dan pemakanan kita yg obviously tak sihat. So untuk kembalikan these gut microbes, kita consume probiotics. Studies also have shown that org yg ada masalah mental or depressed bila fed on probiotics they gave positive results compared to modern medicines.
  2. Jadi maknanya our instinct/gut feeling also could be determined by these gut microbes. Aku selalu berpendapat yang sebenarnya we should trust our instinct/gut feeling pada kebanyakan masa. Dan terbukti benar – bakteria baik dalam perut kita sebenarnya memainkan peranan yang besar dalam ketajaman naluri atau instinct kita.

So, salah satu cara utk kembalikan gut microbes yg sihat dan baik ke dalam perut kita adalah dengan mengambil probiotics. For my case, I consume kombucha tea and water kefir. Dan sumber probiotics yang lain adalah dari makanan yang melalui proses fermentation macam kimchi dan lain-lain. I don’t buy those probiotics dalam bentuk pil sebab pada aku, benda-benda ni Allah dah bagi free jadi kenapa perlu bayar lebih? Sama macam shampoo, ubat gigi, shower and facial wash – kita dah terbiasa guna commercial products yang dipasarkan oleh companies yang matlamat dia adalah keuntungan (duit) dan bukannya sebab dia kisah (care) sangat pasal kesihatan dan kesejahteraan manusia secara umumnya.

Jadi, untuk anda yang berada di Kota Kinabalu – kalau nak mother scoby for kombucha tea dan water kefir grains (FOC), bolehlah contact aku ye. Please datang rumah ambik sebab aku tak pos/buat delivery. Mintak maaf lah ye. Dan mohonlah study betul-betul pasal benda-benda ni terlebih dahulu – aku tak kuasa nak jawab soalan-soalan basic yang kau boleh jumpa hanya dengan Google. I did put some reading materials on kombucha tea and water kefir here.


1. [For some reasons, I am so not into running, let alone marathons. I used to run especially when I was in UK but I’ve stopped. Sekarang aku lagi suka hiking (only at hills/treks yang view dia worth to die for), yoga and swimming.]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s