98.

Good things are meant to be shared. Especially things that would benefit others and improve their health/lives. And I would feel bad if I don’t share them. It could be one of my sources of pahala as well. Well, Allah knows best. Okay, here we go!

My first ever gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free homemade cookies! Recipe was modified from: http://www.eatgood4life.com/gluten-free-cowboy-cookies/

Gluten Free Cowboy Cookies

IMG_1318.jpg

INGREDIENTS:

  • 3/4 cup white rice flour
  • 1 organic egg
  • 1/2 cup virgin coconut oil
  • 3/4 cup regular oats, gluten free
  • 1/3 cup almond flakes
  • 2 tbsp pure/raw honey*
  • 1/2 tsp aluminum free baking soda
  • 1/2 tsp aluminum free baking powder
  • 1 tsp alcohol-free pure vanilla extract
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp salt (I used garam bukit)

DIRECTIONS:

  1. Preheat oven to 350F (176 C).
  2. Mix everything in a large bowl. Beat until combine.
  3. Scoop cookie batter onto the baking pan about 2 inches apart. Bake for ~9 minutes. Transfer to a wire rack to cool. Store in an airtight container.

Siap.

*Disebabkan guna madu untuk ganti gula (refined sugar), please watch the texture. Kalau agak-agak cair satu macam tu, pandai-pandai la tambah sunflower seeds ke, oats ke, almond flakes ke, chocolate chips ke..

**Please bear in mind this cookie is not crunchy. It is chewy dan rapuh gitu.

***I also share these good stuff on my FB. Feel free to follow. Tak payah Add Friend pun takpe. Most of my posts are public anyway.

Advertisements

97.

Today’s post might not for everyone. But I would like to keep it as a record for myself. Or it could benefit anyone with the same interest.

I went to yoga class today. Had a chat with my teacher and we talked about chakra (inner energy). I told her I try to meditate everyday about 5-10 minutes before my yoga practice and I also read about chakra but I don’t fully understand about it yet.

Somehow, she told me that she actually saw I always on the verge of moving to the ‘other side’ every time I meditate. And I FREAKED. OUT. Big time. I mean.. It feels like someone managed to see your within which was well, obviously terpancar di muka lah kan?

Then during the meditation today, somehow I managed to.. shut down my thought. This is something I couldn’t do before. All I saw was.. dark blue colour. I was baffled and tried to find the meaning of it. This is what I found:

screen-shot-2016-10-31-at-9-19-14-pm
Erm.. Yes. I understand that I have a higher calling in this life. Dan semoga aku sentiasa at peace with myself..! 🙂

94.

Masih pasal my state of happiness and euphoria. Well, it could also from my happy microbial gut! Did you know that microbial gut are responsible to regulate hormon gembira, alleviate stress and anxiety level? Aku membebel dengan panjang lebar di Twitter hari ni pasal kenapa kita kena bunuh bakteria jahat dalam perut (Candida albicans) dan bagi bakteria baik tu beranak pinak. To make it easier to understand, I put it in this way:

untitled

Besides, 3 weeks into gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free diet, minum air kunyit hidup (Jamu Nusantara Mbak Hana lol), peppermint tea dan daily yoga juga telah membuahkan hasil — perut gue kempes lho!! WOOHOOO!! So, for those yang ada masalah bloated/gassy, silalah amalkan diet ini. InsyaAllah berkesan. Well, melainkan kau ni jenis yang pregnant forever dan tak nak buat apa-apa la. hahahaha

Badan berisi tetapi sihat walafiat memanglah tak apa. Tapi masalahnya, berapa ramai yang macam tu? Lemak di badan (especially tang lingkaran di perut dan pinggang) bukannya berlaku sehari dua. Bertahun-tahun dek non. So, kalau nak ubah gaya hidup, memang kena hati kental. Aku awal-awal kasi warning – proses ni susah ya amat.

Good luck!

93.

Gosh. I’ve never been happier and felt very healthy.

This is my 3rd week into gluten-free, dairy-free and soy-free diet and owh.aim.gee, my health condition has been greatly improved. I incorporated L-Glutamine twice a day and also bentonite clay and jojoba oil in my daily beauty regime and the result: WHY I ONLY DISCOVERED THEIR EXISTENCE IN 2016???

I am not sick, just in case you’re wondering. I am healthy, but I want to be healthier. I have gassy problem which I suspect derived from leaky gut issue, hence gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free diet.

Remember my shoulder pain which I thought caused by yoga? Naahhh. It could be from leaky gut issue as well. And guess what? After 3 weeks of gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free diet — my shoulder pain has been dramatically subsided.

So yes, I am back with my full blast daily yoga routine, normally accompanied by muzik gamelan which was surprisingly matched with all the asanas (yoga poses). haha

Yoga (with the right teacher) literally changed my life. Actually there was a glitch for the past two days but to my own surprise, I don’t feel stressful at all. I went to yoga class yesterday and guess what? I FELT EXTREMELY HAPPY AFTER THE CLASS! Memang luar biasa sebab diri aku yang dulu (sebelum praktis yoga dan amalkan healthy diet), akan rasa sangat stressful disebabkan these glitches. Tetapi kini tidak lagi!

I am now accepting and loving myself more than ever, jadi aku sangat berusaha untuk jaga:

  • tubuh badan (through yoga, swimming, hiking, probiotics, healthy diet)
  • minda (through travelling, reading, I have 7 more books to complete the list of 40 books I read this year)
  • jiwa (through solat, read and understand the Quran, meditation and gratitude)

Lagi pula, I am a registered organ donor since 2014. Which means, bila aku mati nanti organ-organ aku boleh digunakan oleh sesiapa yang memerlukan. 🙂 Sebenarnya, benda ni juga menjadi sebuah motivasi untuk kita sentiasa menjaga kesihatan – so that our body will still benefit others walaupun bila sudah mati nanti.

90.

Tidak syak lagi tahun 2016 menyaksikan aku menjadi seorang yang sangat berusaha untuk sihat – ideal weight and BMI, managed to get rid of 2.7% of total body fat (walaupun lepas puasa macam dah naik balik demmit), practicing yoga, consuming organic stuff and probiotics, slowly ditching abrasive chemical stuff like commercial shampoo (another post), berbekam, aktif hiking, swimming1, backpacking, camping, meeting and making new friends.

Dan kesan daripada this new set of friends, I’ve started making my own shampoo, facial wash and body wash. Dah 4 bulan aku berhenti guna commercial shampoo – I started with all natural shampoo bar and now I’m making my own shampoo. Soon I will be making facial serum and toothpaste pulak! I am so thankful kerana dipertemukan dengan orang-orang yang ubah aku dan gaya hidup aku ke arah yang lebih baik. Alhamdulillah. 🙂 I feel content and leading a nearly stress-free life (ada stress sikit-sikit but I can manage it – thanks to yoga and my homemade probiotics).

Speaking of being happy, semalam aku terbaca 2 artikel yang mengejutkan (pada aku la, sebab aku baru tau):

  1. Our mental state is hugely influenced by gut microbes. No kidding. Termasuk sakit mental, autism and etc.. Semua tu berkait rapat dengan bakteria di dalam perut kita yg hari demi hari semakin rosak disebabkan gaya hidup dan pemakanan kita yg obviously tak sihat. So untuk kembalikan these gut microbes, kita consume probiotics. Studies also have shown that org yg ada masalah mental or depressed bila fed on probiotics they gave positive results compared to modern medicines.
  2. Jadi maknanya our instinct/gut feeling also could be determined by these gut microbes. Aku selalu berpendapat yang sebenarnya we should trust our instinct/gut feeling pada kebanyakan masa. Dan terbukti benar – bakteria baik dalam perut kita sebenarnya memainkan peranan yang besar dalam ketajaman naluri atau instinct kita.

So, salah satu cara utk kembalikan gut microbes yg sihat dan baik ke dalam perut kita adalah dengan mengambil probiotics. For my case, I consume kombucha tea and water kefir. Dan sumber probiotics yang lain adalah dari makanan yang melalui proses fermentation macam kimchi dan lain-lain. I don’t buy those probiotics dalam bentuk pil sebab pada aku, benda-benda ni Allah dah bagi free jadi kenapa perlu bayar lebih? Sama macam shampoo, ubat gigi, shower and facial wash – kita dah terbiasa guna commercial products yang dipasarkan oleh companies yang matlamat dia adalah keuntungan (duit) dan bukannya sebab dia kisah (care) sangat pasal kesihatan dan kesejahteraan manusia secara umumnya.

Jadi, untuk anda yang berada di Kota Kinabalu – kalau nak mother scoby for kombucha tea dan water kefir grains (FOC), bolehlah contact aku ye. Please datang rumah ambik sebab aku tak pos/buat delivery. Mintak maaf lah ye. Dan mohonlah study betul-betul pasal benda-benda ni terlebih dahulu – aku tak kuasa nak jawab soalan-soalan basic yang kau boleh jumpa hanya dengan Google. I did put some reading materials on kombucha tea and water kefir here.


1. [For some reasons, I am so not into running, let alone marathons. I used to run especially when I was in UK but I’ve stopped. Sekarang aku lagi suka hiking (only at hills/treks yang view dia worth to die for), yoga and swimming.]