93.

Gosh. I’ve never been happier and felt very healthy.

This is my 3rd week into gluten-free, dairy-free and soy-free diet and owh.aim.gee, my health condition has been greatly improved. I incorporated L-Glutamine twice a day and also bentonite clay and jojoba oil in my daily beauty regime and the result: WHY I ONLY DISCOVERED THEIR EXISTENCE IN 2016???

I am not sick, just in case you’re wondering. I am healthy, but I want to be healthier. I have gassy problem which I suspect derived from leaky gut issue, hence gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free diet.

Remember my shoulder pain which I thought caused by yoga? Naahhh. It could be from leaky gut issue as well. And guess what? After 3 weeks of gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free diet — my shoulder pain has been dramatically subsided.

So yes, I am back with my full blast daily yoga routine, normally accompanied by muzik gamelan which was surprisingly matched with all the asanas (yoga poses). haha

Yoga (with the right teacher) literally changed my life. Actually there was a glitch for the past two days but to my own surprise, I don’t feel stressful at all. I went to yoga class yesterday and guess what? I FELT EXTREMELY HAPPY AFTER THE CLASS! Memang luar biasa sebab diri aku yang dulu (sebelum praktis yoga dan amalkan healthy diet), akan rasa sangat stressful disebabkan these glitches. Tetapi kini tidak lagi!

I am now accepting and loving myself more than ever, jadi aku sangat berusaha untuk jaga:

  • tubuh badan (through yoga, swimming, hiking, probiotics, healthy diet)
  • minda (through travelling, reading, I have 7 more books to complete the list of 40 books I read this year)
  • jiwa (through solat, read and understand the Quran, meditation and gratitude)

Lagi pula, I am a registered organ donor since 2014. Which means, bila aku mati nanti organ-organ aku boleh digunakan oleh sesiapa yang memerlukan. 🙂 Sebenarnya, benda ni juga menjadi sebuah motivasi untuk kita sentiasa menjaga kesihatan – so that our body will still benefit others walaupun bila sudah mati nanti.

91.

Can you believe this – I am still not over with Nepal! When I said it was a life-changing experience, IT WAS A TRULY LIFE-CHANGING EXPERIENCE.

*sigh*

Ni bukan post-travel blues ke apa dah ni, I went to China at the end of June to celebrate my birthday in early July – but still, belum ada tempat yang boleh lawan Nepal. I am longing to be there like ALL THE TIME. Sentiasa ada perasaan yang menarik-narik dan memanggil-manggil aku untuk kembali ke sana..

90.

Tidak syak lagi tahun 2016 menyaksikan aku menjadi seorang yang sangat berusaha untuk sihat – ideal weight and BMI, managed to get rid of 2.7% of total body fat (walaupun lepas puasa macam dah naik balik demmit), practicing yoga, consuming organic stuff and probiotics, slowly ditching abrasive chemical stuff like commercial shampoo (another post), berbekam, aktif hiking, swimming1, backpacking, camping, meeting and making new friends.

Dan kesan daripada this new set of friends, I’ve started making my own shampoo, facial wash and body wash. Dah 4 bulan aku berhenti guna commercial shampoo – I started with all natural shampoo bar and now I’m making my own shampoo. Soon I will be making facial serum and toothpaste pulak! I am so thankful kerana dipertemukan dengan orang-orang yang ubah aku dan gaya hidup aku ke arah yang lebih baik. Alhamdulillah. 🙂 I feel content and leading a nearly stress-free life (ada stress sikit-sikit but I can manage it – thanks to yoga and my homemade probiotics).

Speaking of being happy, semalam aku terbaca 2 artikel yang mengejutkan (pada aku la, sebab aku baru tau):

  1. Our mental state is hugely influenced by gut microbes. No kidding. Termasuk sakit mental, autism and etc.. Semua tu berkait rapat dengan bakteria di dalam perut kita yg hari demi hari semakin rosak disebabkan gaya hidup dan pemakanan kita yg obviously tak sihat. So untuk kembalikan these gut microbes, kita consume probiotics. Studies also have shown that org yg ada masalah mental or depressed bila fed on probiotics they gave positive results compared to modern medicines.
  2. Jadi maknanya our instinct/gut feeling also could be determined by these gut microbes. Aku selalu berpendapat yang sebenarnya we should trust our instinct/gut feeling pada kebanyakan masa. Dan terbukti benar – bakteria baik dalam perut kita sebenarnya memainkan peranan yang besar dalam ketajaman naluri atau instinct kita.

So, salah satu cara utk kembalikan gut microbes yg sihat dan baik ke dalam perut kita adalah dengan mengambil probiotics. For my case, I consume kombucha tea and water kefir. Dan sumber probiotics yang lain adalah dari makanan yang melalui proses fermentation macam kimchi dan lain-lain. I don’t buy those probiotics dalam bentuk pil sebab pada aku, benda-benda ni Allah dah bagi free jadi kenapa perlu bayar lebih? Sama macam shampoo, ubat gigi, shower and facial wash – kita dah terbiasa guna commercial products yang dipasarkan oleh companies yang matlamat dia adalah keuntungan (duit) dan bukannya sebab dia kisah (care) sangat pasal kesihatan dan kesejahteraan manusia secara umumnya.

Jadi, untuk anda yang berada di Kota Kinabalu – kalau nak mother scoby for kombucha tea dan water kefir grains (FOC), bolehlah contact aku ye. Please datang rumah ambik sebab aku tak pos/buat delivery. Mintak maaf lah ye. Dan mohonlah study betul-betul pasal benda-benda ni terlebih dahulu – aku tak kuasa nak jawab soalan-soalan basic yang kau boleh jumpa hanya dengan Google. I did put some reading materials on kombucha tea and water kefir here.


1. [For some reasons, I am so not into running, let alone marathons. I used to run especially when I was in UK but I’ve stopped. Sekarang aku lagi suka hiking (only at hills/treks yang view dia worth to die for), yoga and swimming.]

89.

Ok. First sekali aku tak faham kenapa post ini TIBA-TIBA hilang lepas published semalam. Technical glitch?? Wtf. Aku juga BARU perasan kewujudan beberapa komen untuk posts sebelum ini. Komen-komen yang aku hanya sedar lepas selongkar app WordPress di iPad. Mohon maaf! Aku akan balas komen korang nanti ya?

Anyway. Marilah kita bersama-sama meneruskan kisah yang selanjutnya sebab tak ada maknanya kita nak stuck lama-lama dengan hal-hal kecil dan tak signifikan. Aku tulis balik post yang hilang ni. Yes thank you, WordPress.

Screen Shot 2016-08-15 at 9.23.59 PM

Those awkward moments when:

You just met your neighbour at a camping site and chat a bit. After a while, you asked him if you can tumpang his car back to KK. Sembang-sembang, siap share mid-life crisis masing-masing. Turned out dia adalah seorang artis Malaysia yang kau tak kenal (awkward moment #1).

Then datang dua orang mamat dari Mesir yang dah lama tinggal di Malaysia who happened to KNOW him, siap compliment his works – I reckon he is THAT good lah kan kalau foreigners pun puji kerja dia? (awkward moment #2). And I was like, “wth, who are you dude?” (dalam hati). Tapi aku ada beritahu aku ni academician dengan harapan dia akan membuat deduksi yang orang-orang akademik ni biasanya bebal dalam hal ehwal dunia hiburan. *lame excuses*

Sepanjang 4 jam perjalanan ke KK, sembang pasal isu politik dan racism di Malaysia. Lepas dia drop depan rumah, kau pun Google pasal dia and turned out dia salah seorang ahli kumpulan hip hop rock yang terkenal di Malaysia. Okaaayyy.

All in all, he’s a very humble person. Takde brag sana sini, dan tak macam certain retis di Malaysia yang pantang kalau orang tak kenal dia.

Sekian kisah hujung minggu saya.

PS: Ini antara kerja gila yang aku pernah buat. Elok saja mendarat di KK dari short trip di Lahad Datu, aku terus join road trip ke Kudat. Gila boi, gila. hahahaha

PSS: Dear U, I sincerely hope you tak kecik hati as I was absolutely clueless about you. Thank you for the conversation, drink and ride!

88.

IMG_0313

Perjalanan adalah tentang sudut pandang.

(Dan) Sudut pandang itu relatif. Perjalanan itu bukan untuk bicara benar salah, bukan untuk mengubah dunia. Perjalanan menembus zona bukan untuk memaksakan sudut pandang kita pada mereka, ataupun menelan mentah-mentah sudut pandang mereka. Perjalanan adalah belajar untuk melihat dari berbagai sudut pandang, memahami sudut pandang, dengan menjadikan mereka – orang-orang biasa dalam kehidupan biasa – sebagai tokoh utama kisah.

-Agustinus Wibowo, Titik Nol, m/s 439.

Dan ini pula yang sering aku katakan dan mudah-mudahan benar menyerap ke dalam diri aku sendiri: Mengembara (perjalanan) itu adalah satu proses panjang yang sepatutnya mengubah diri kita ke arah yang lebih baik. Sedikit demi sedikit, secara perlahan-lahan, agar perubahan itu mampu bersifat kekal dan dapat dibudayakan dalam kehidupan sehari-hari. Sudah namanya juga ‘proses’ maka sudah tentu butuh waktu. Budaya meraikan diversiti, misalnya. Tanpa melalui proses panjang ini, dapat kita lihat berapa ramai di antara kita yang dikatakan pergi ‘mengembara’ tetapi tetap pulang sebagai orang yang sama.

87.

So, what had happened in the past few weeks – turned out I pushed myself a little but too far in my yoga practice which caused shoulder pain for about a week. I took a breather and now I am returning to my yoga mat and this time I decided to take it easy. While it is good to sweat every morning before work, my well being is obviously far more important. And I think I’ve found a suitable yoga teacher (for now) – I went to many classes by different teachers just to find ‘the one’. She really focused on the correct alignment of each of her students (so we can truly benefit from yoga), rather than launched into a frantic vinyasa movement without really looking if the students are doing it correctly.

On the other hand, I made lots of new friends, those with the same passion – backpacking. We travelled together (to find hidden gems in this state) and had lots of fun. Can’t wait for our next adventure!  Woohoo!

P/S: I will continue writing on backpacking stuff in the next 2 or 3 entries.