Al-fatihah, Dr. Sahana binti Harun.

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamu’alaikum dan Salam Sejahtera,

Pertama sekali, kami dari pihak keluarga Almarhumah Dr. Sahana binti Harun ingin memohon maaf atas kelewatan pemberitahuan mengenai perkara ini.

Almarhumah Dr. Sahana telah pergi meninggalkan kita semua sewaktu sedang mengembara di Madagascar pada 7 Disember 2017 yang lepas. Jenazah Almarhumah telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Raudhatul Solihin, Sungai Petani, Kedah, Malaysia pada 30 Januari 2018.

Terima kasih atas kata-kata dan ucapan takziah oleh anda semua. Kenangan anda semua bersama Almarhumah akan diingati dan dihargai selama-lamanya.

Al-fatihah,
Dr. Sahana binti Harun.

_________________________________________________
⠀⠀

Assalamu’alaikum and dear all,

First and foremost, we would like to apologize for not conveying this sad news earlier as we should but we are still grieving for what to us is a tremendous loss for she was deeply loved by all of us.

Almarhumah Dr. Sahana binti Harun passed away in Madagascar on December 7, 2017 and was buried in Tanah Perkuburan Raudhatul Solihin, Sungai Petani, Kedah, Malaysia on January 30, 2018.

We are grateful for kind words left by her friends and acquaintances, thank you. We’ll forever cherish our memories with her and remember her in our thoughts and prayers.

Al-fatihah,
Dr. Sahana binti Harun.

Advertisements

100.

This is my last post here. Like I said in my previous post, I am moving to a new blog. I was thinking to add more posts there then baru announce kat sini – machiam lah ramai sangat reader kau Hanaaa hahaha! Pardon me, I like to perasan lidat.

The purpose of this new blog adalah untuk membolehkan saya letak iklan bagi menjana pendapatan. Ini juga adalah bagi menyahut seruan kerajaan agar kita mempunyai lebih dari satu pekerjaan. haha Ok that’s BS. The truth is, aku teringin nak rasa dapat duit (walaupun seciput) dari sumber selain gaji. Memang la pernah dapat duit dari projek consultant tapi ia masih berkait rapat dengan kerja hakiki aku. I want something that has nothing to do with my daily job – so ini adalah sebuah permulaan kepada permulaan-permulaan lain yang akan datang. 😉

Kepada peminat-peminat dalam diam saya dari Kota Kinabalu, Sabah –  jemputlah ke blog baru saya itteww.. Terima kasih di atas sokongan padu anda yang tidak berbelah bahagi selama ini~ Ayuhlah bantu saya menjana pendapatan sampingan supaya saya boleh travel banyak-banyak lagi. lol

To the rest of you, see you there!

99.

Aku dah hilang punca kenapa aku ada blog ni in the very first place. hahahaha

Dan dalam hilang punca, I’m working on my new blog. Apa masalah aku pun tak tau. Sibuk nak mampus, tapi berangan boleh handle dua blog. Satu blog pun terbiar berkulat tumbuh lalang bagai..

Many things happened since my last post. But I am not going to detail them here. Hari tu dalam kepala dah berangan nak tulis reflection on 2016 bagai, tapiiii… hmmphh. Dah masuk bulan Mac dah pun.

Kesimpulannya aku memang banyak berangan nak buat itu ini. Nak bukak kedai online jual pre-loved items lah, apa lah.

Cakap pasal kedai online, semalam terbaca pasal drama dUCkies. I am not one of them dUCkies – I can never see myself beli tudung sehelai RM400. Tudung aku yang paling mahal pun tudung bawal RM100++ beli kat Kelantan beberapa tahun lepas. Tapi yelah, mungkin orang yang beli tudung dUCk ni pun tak boleh menyelami tahap aku spend duit untuk beli tiket flight dan barang-barang outdoor kan?

Cakap pasal barang outdoor, aku baru beli beberapa helai new Buff. Bila aku kira, aku ada dalam 15 helai (kot) Buff dan itu bermakna boleh beli tudung dUCk Limited Edition sebanyak… erm takpelah. Tak payahlah kira. heheheh

Apa punya jenis update la ni.

98.

Good things are meant to be shared. Especially things that would benefit others and improve their health/lives. And I would feel bad if I don’t share them. It could be one of my sources of pahala as well. Well, Allah knows best. Okay, here we go!

My first ever gluten-free, dairy-free, sugar-free and soy-free homemade cookies! Recipe was modified from: http://www.eatgood4life.com/gluten-free-cowboy-cookies/

Gluten Free Cowboy Cookies

IMG_1318.jpg

INGREDIENTS:

  • 3/4 cup white rice flour
  • 1 organic egg
  • 1/2 cup virgin coconut oil
  • 3/4 cup regular oats, gluten free
  • 1/3 cup almond flakes
  • 2 tbsp pure/raw honey*
  • 1/2 tsp aluminum free baking soda
  • 1/2 tsp aluminum free baking powder
  • 1 tsp alcohol-free pure vanilla extract
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp salt (I used garam bukit)

DIRECTIONS:

  1. Preheat oven to 350F (176 C).
  2. Mix everything in a large bowl. Beat until combine.
  3. Scoop cookie batter onto the baking pan about 2 inches apart. Bake for ~9 minutes. Transfer to a wire rack to cool. Store in an airtight container.

Siap.

*Disebabkan guna madu untuk ganti gula (refined sugar), please watch the texture. Kalau agak-agak cair satu macam tu, pandai-pandai la tambah sunflower seeds ke, oats ke, almond flakes ke, chocolate chips ke..

**Please bear in mind this cookie is not crunchy. It is chewy dan rapuh gitu.

***I also share these good stuff on my FB. Feel free to follow. Tak payah Add Friend pun takpe. Most of my posts are public anyway.

97.

Today’s post might not for everyone. But I would like to keep it as a record for myself. Or it could benefit anyone with the same interest.

I went to yoga class today. Had a chat with my teacher and we talked about chakra (inner energy). I told her I try to meditate everyday about 5-10 minutes before my yoga practice and I also read about chakra but I don’t fully understand about it yet.

Somehow, she told me that she actually saw I always on the verge of moving to the ‘other side’ every time I meditate. And I FREAKED. OUT. Big time. I mean.. It feels like someone managed to see your within which was well, obviously terpancar di muka lah kan?

Then during the meditation today, somehow I managed to.. shut down my thought. This is something I couldn’t do before. All I saw was.. dark blue colour. I was baffled and tried to find the meaning of it. This is what I found:

screen-shot-2016-10-31-at-9-19-14-pm
Erm.. Yes. I understand that I have a higher calling in this life. Dan semoga aku sentiasa at peace with myself..! 🙂